Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Va`nost postojanja manjinskih politi~kih stranaka

Izborna skupština Mjesne organizacije DSHV-a u Vajskoj održana je 25. siječnja u Baču. Za predsjednika je izabran Pavle Begov, za dopredsjednika Ivan Šimunović, a za tajnicu MO DSHV-a u Vajskoj Marina Iličić. Radnom predsjedništvu predsjedavao je Pavle Pejčić, a nakon izbora vodstva ove Mjesne organizacije DSHV-a nazočnima se obratio predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.
»Izborna skupština DSHV-a održat će se 2. ožujka. Svaka mjesna organizacija DSHV-a imat će svoga predsjednika u Glavnom odboru stranke. Dolaze nova vremena i predstoji nam učiniti nove iskorake za našu hrvatsku zajednicu. Naša stranka ostvaruje brojne uspjehe, a preokret se dogodio kada je stranka počela izlaziti iz stanja letargije u kojoj se nalazila prije otprilike dvije i pol godine. Tada se na ‘terenu’ ništa nije kvalitetno mijenjalo, što bi pridonosilo boljitku hrvatske zajednice. Za našu stranku značajni su bili prošlogodišnji republički parlamentarni izbori kada smo stupili u koaliciju s Demokratskom strankom. Dobili smo narodnog zastupnika u republičkom parlamentu, a veoma je značajno što su naši glasači prihvatili takvu koaliciju, što se već vidjelo i tijekom prošlogodišnje izborne kampanje. Ovdašnji Hrvati imaju pravo i zaslužuju sudjelovati u izvršnoj vlasti Općine Bač, a takvo što se jedino može postići putem političke organiziranosti«, rekao je Petar Kuntić i istaknuo da će se nakon Izborne skupštine DSHV-a još više pozornosti obraćati na rad mjesnih organizacija.
Potpredsjednik DSHV-a i zas-tupnik u pokrajinskoj skupštini Dujo Runje rekao je, obraćajući se nazočnima, kako je važno postojanje manjinskih političkih stranaka, jer te manjine mogu uspješnije artikulirati i ostvarivati svoje interese i prava putem svojih političkih stranaka, a istaknuo je i važnost sudjelovanja u savjetima mjesnih zajednica, kao i u općinskim skupštinama zbog ostvarivanja prava hrvatske nacionalne manjine u raznim oblastima.
Predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić izrazio je zadovoljstvo što se obnavlja rad Mjesne organizacije DSHV-a u Vajskoj i što je bio jedan od inicijatora obnavljanja ove Mjesne organizacije. »Trebamo imati viziju, a moći ćemo je ostvariti ako smo dobro organizirani. Mjesni odbor u Vajskoj treba prezentirati i ostvarivati razne mogućnosti naše zajednice u ovoj regiji«, rekao je Mata Matarić. 
Na izbornoj skupštini su kao gosti bili i: predsjednik Mjesne organizacije Sonta DSHV-a Stipan Silađev, tajnik Mjesne organizacije Sombor DSHV-a Zoran Čota i član DSHV-a iz Subotice Milan Dujmović.
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika